Przeniesienie zasiłku dla bezrobotnych z Niemiec do Polski

Zdarza się, że mieszkamy w Niemczech jako osoby poszukujące pracy i planujemy powrót do Polski. Czy świadczenia takie jak zasiłek dla bezrobotnych przyznane i otrzymywane w Niemczech przysługują nam wówczas również wtedy, gdy przebywamy w naszym kraju? Tak, jest to możliwe. Poniżej klika niezbędnych informacji na ten temat.

Niemiecka faktura po polsku

Kto może uzyskać prawo do transferowania zasiłku z Niemiec do Polski?

Warunek, który należy spełnić aby w ogóle móc transferować zasiłek Arbeitslosengeld I do Polski, to uprawnienie do jego otrzymywania na terenie Niemiec. W tym celu wymagana jest rejestracja w docelowym niemieckim urzędzie pracy (Agentur für Arbeit). Jeśli przepracowaliśmy w Niemczech co najmniej 12 miesięcy w ciągu ostatnich dwóch lat, i płaciliśmy składki, wówczas przysługuje nam prawo do zasiłku Arbeitslosengeld I (nie mylić z Hartz 4: Jaka jest różnica między Arbeitslosengeld I i Arbeitslosengeld II (Hartz IV)?). Regulacje prawne państwa niemieckiego rozstrzygają również o innych zasadach przyznania tegoż zasiłku. Minimalnym kryterium czasowym uprawniającym do transferu Arbeitslosengeld jest ponad miesięczny okres otrzymywania go przez beneficjenta.

Gdzie należy się zgłosić aby przenieść zasiłek do Polski?

Kolejny krok to zgłoszenie w Agentur für Arbeit chęci wyjazdu do Polski i tym samym transferu zasiłku. Tutaj kryterium czasowe wynosi minimum 4 tygodnie przed planowanym wyjazdem do Polski.

Niemieckie świadczenie otrzymacie generalnie dopiero po zarejestrowaniu się jako poszukujący pracy w adekwatnej instytucji w Polsce. Rejestracji tej należy dokonać najpóźniej do sześciu dni od dnia wyjazdu z Niemiec. Przykład:

Załóżmy, że w formularzu U2 urząd pracy w Niemczech potwierdzi przeniesienie świadczenia w okresie 1.06.2019 do 31.08.2019. Dniem opuszczenia Niemiec będzie 1.06.2019. W związku z tym osoba, której to dotyczy, będzie musiała zarejestrować się w urzędzie pracy w Polsce do 7.06.2019, aby niemieckie świadczenie było wypłacane od dnia wyjazdu, czyli od 1.06.2019. Jeśli rejestracja w polskim urzędzie nastąpi później, przykładowo 8.06.2019, to wypłata niemieckiego świadczenia nastąpi od tego dnia, jednak będzie ono nadal wypłacane jedynie do 31.08.2019. W tej sytuacji okres obowiązywania przeniesienia świadczenia nie ulegnie zmianie!

Co zrobić kiedy nie zgłosiliśmy wyjazdu do Polski w odpowiednim urzędzie Agentur für Arbeit?

Bywa, że o możliwości przeniesienia świadczeń dowiadujemy się np. od znajomych, będąc już w Polsce. Nie jest to jednak powodem do paniki, gdyż w tym przypadku możemy udać się do powiatowego urzędu pracy. Należy zrobić to maksymalnie do okresu tygodnia po naszym przyjeździe do kraju. Polski urząd pracy wystąpi wówczas w naszym imieniu formalnie do Agentur für Arbeit o wydanie dokumentu poświadczającego transfer zasiłku do naszego kraju.

Jakie dokumenty są potrzebne aby móc transferować zasiłek z Niemiec do Polski?

Do zgłoszenia potrzebny jest nam formularz – druk U2 (istniejący wcześniej jako E303), który możemy uzyskać w Agentur für Arbeit, jeśli spełniamy wymogi niezbędne dla transferu. Agentur für Arbeit jako niemiecki organ sprawdza podstawę prawną i następnie decyduje o tym, czy przeniesienie zasiłku jest możliwe. Następnie, już w Polsce, okazujemy dokument we właściwym urzędzie pracy.

Nie należy zapominać o fakcie, że transfer zasiłku z Niemiec do Polski nie jest jednoznaczny ze zwolnieniem z obowiązku poszukiwania pracy na terenie Polski oraz przyjmowania ofert rozmów kwalifikacyjnych przedstawianych nam ze strony urzędu pracy. Przed wyjazdem do Polski musimy podpisać w tym celu właściwe oświadczenie. Jeśli zaniechamy prób poszukiwania pracy bądź kilkukrotnie odmówimy w nieuzasadniony sposób przyjęcia pracy, świadczenia zasiłku dla bezrobotnych mogą zostać wstrzymane.

Kolejnym ważnym argumentem jest to, że nie uzyskamy zgody na przeniesienie zasiłku, jeśli powrót do Polski wiąże się z celem innym niż podjęcie pracy, np. studia lub rozpoczęcie działalności gospodarczej.

Jak długo może być transferowany zasiłek dla osób poszukujących pracy?

Nasuwa się pytanie, jak długo przysługuje nam prawo do transferowania świadczenia? Przepisy niemieckie przewidują trzy miesiące jako przysługujący nam okres przenoszenia zasiłku. W uzasadnionych przypadkach jest jednak możliwe wydłużenie tego czasu do sześciu miesięcy.

W przypadku przedłużenia transferu decyzję podejmuje właściwa instytucja w państwie przyznania świadczenia, w tym wypadku w Niemczech. Decyzja ma charakter uznaniowy. Prawo Unii Europejskiej nie określa wyjątkowych okoliczności, w których czas trwania transferu zasiłku powinien zostać przedłużony.

Podstawa prawna:
1. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE)nr 883/2004 z 29 kwietnia 2004 r. w sprawie koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego
2. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 987/2009 z 16 września 2009 r. dotyczące wykonywania rozporządzenia (WE) nr 883/2004 w sprawie koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego
3. Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 12 listopada 2012 r. w sprawie rejestracji bezrobotnych i poszukujących pracy

Co w przypadku otrzymywania zasiłku dla długotrwale bezrobotnych, tzw. Hartz IV?

Oprócz Arbeitslosengeld I czyli zasiłku dla bezrobotnych po przepracowanym okresie 12 miesięcy istnieje również świadczenie socjalne dla osób długotrwale bezrobotnych, znane jako Hartz IV lub Arbeitslosengeld II. Ważną informacją jest fakt, że taka forma zasiłku nie może być transferowana do Polski. Powodem jest dopasowanie zasiłku do kosztów utrzymania w Niemczech. Forma zasiłku socjalnego dla długotrwale bezrobotnych jest więc z tego powodu wypłacana tylko osobom mieszkającym na stałe w Niemczech.

Bezrobotne a ubezpieczenie zdrowotne

W czasie, gdy otrzymujecie w Niemczech zasiłek dla bezrobotnych ALG I, jesteście zasadniczo ubezpieczeni ustawowo. Podczas zarejestrowania jako osoba poszukująca pracy w Polsce i przeniesienia niemieckiego zasiłku do Polski, macie prawo do ubezpieczenia zdrowotnego. W tym celu należy posiadać Europejską Kartę Ubezpieczenia Zdrowotnego, którą otrzymacie od Waszej kasy chorych. Jeśli takowej jeszcze nie posiadacie, skontaktujcie się z Waszą ubezpieczalnią.

W momencie kiedy urząd pracy w Niemczech wyda pozwolenie na przeniesienie świadczenia do Polski, zostaniecie wymeldowani z ubezpieczenia zdrowotnego i świadczenia dla bezrobotnych w Niemczech. Te otrzymacie z powrotem jak tylko zarejestrujecie się jako osoby poszukujące pracy w adekwatnej instytucji w Polsce i ta poinformuje o tym niemiecki urząd. Urząd pracy w Niemczech zamelduje Was wtedy również z powrotem w Waszej ubezpieczalni zdrowotnej.

  • Wszelkie treści publikowane na stronie są chronione zgodnie z przepisami niemieckiego prawa autorskiego, Urheberrechtsgesetz (§ 52 ff UrhG).

    Praca w Niemczech

    4 KOMENTARZE

    1. Informacja jest trochę niedokładna. Dla przykładu, jeśli zostaje mi 3-4 miesiące zasiłku i chcę wracać do Polski i tam otrzymywać zasiłek przez ostatnie 3 miesiące. Czy mogę wypowiedzieć umowę na mieszkanie i wymeldować się? Nie chce płacić i w Polsce i w Niemczech za mieszkanie, dodatkowo za niemiecki abonament RTV. Co z ubezpieczeniem zdrowotnym, też mam wypowiedzieć umowę w swojej kasie chorych? Bo teoretycznie, jeśli w polskim urzędzie będę zarejestrowany jako bezrobotny, to też tam będę ubezpieczony, a nie mogę mieć ubezpieczenia w jednym i drugim kraju jednocześnie

        • Z wypowiedzeniem umowy to ja nie mam problemu, orientuję się jak to zrobić. Bardziej chodzi mi o to, czy ja mogę wypowiedzieć te wszystkie umowy i się wymeldować? Czy nikt w urzędzie mi nie powie, że straciłem prawo do zasiłku, bo nie jestem tu zameldowany? Mam to rozumieć, tak, że wypowiadam wszystkie umowy, wymeldowuję się i spokojnie idę do niemieckiego urzędu pracy po ten formularz do przeniesienia zasiłku?

          • W żadnych dokumentach urzędowych na ten temat, które są dostępne w internecie, nie ma wzmianki o wymeldowaniu. Biorąc to jednak na logikę, wyprowadzając się z Niemiec i przeprowadzając przykładowo do Polski, musimy się wymeldować w Niemczech. Poza tym napisaliśmy wyraźnie: „Kolejny krok to zgłoszenie w Agentur für Arbeit chęci wyjazdu do Polski i tym samym transferu zasiłku. Tutaj kryterium czasowe wynosi minimum 4 tygodnie przed planowanym wyjazdem do Polski.” W związku z tym, w pierwszej kolejność należy się udać do urzędu i poinformować o naszych zamiarach. Jeśli chodzi o ubezpieczenie zdrowotne, to po poszukiwaniach w internecie napisaliśmy na końcu artykułu dodatkowy akapit, który trkatuje o tym zagadnieniu. Mamy nadzięję, że cały temat stał się teraz nieco bardziej zrozumiały i wyczerpujący 🙂

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Napisz komentarz!
    Tutaj wpisz Twoją nazwę użytkownika